”Sydöstra Sverige måste bli en del av systemet”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kraftsamlar sydöstra Sverige för att den planerade höghastighetsjärnvägen ska gå via Växjö/Alvesta.

Sedan tidigare har Kalmar, Växjö och Karlskrona enats om att tillsammans arbeta för att få den önskade bansträckningen. Under fredagen samlades representanter från fler delar av sydöstra Sverige på ett möte i Kalmar. Linnéuniversitetet, regionförbund, tjänstemän och kommunpolitiker från Kronobergs och Kalmar län samt Blekinge och Skåne fanns på plats för att gemensamt mobilisera.

Tillsammans vill de förmedla ett tydligt budskap om vikten av att den sydöstra regionen får ta del av satsningen. De kommer därför att skriva ett brev till regeringen och den förhandlingsgrupp som under nästa år ska presentera ett sträckningsförslag för höghastighetsbanan.

Höghastighetsbanan

– Det är ett unikt möte. Vi är samlade från hela sydöstra Sverige och vi jobbar för något som berör oss alla – och vi är dessutom överens, inledde Kalmars kommunalråd Johan Persson (S) skämtsamt.

– Sydöstra Sverige måste bli en del av systemet, vi kan inte lämnas utanför, fortsatte han.

En livsnerv

– Det är väldigt positivt att se så många människor från olika intressen samlas här och alla verkar ha precis samma tankar om vikten av den här förbindelsen, säger Linnéuniversitetets rektor Stephen Hwang.

– Det här är en livsnerv som vi behöver enormt mycket, inte minst i Kalmar län som ligger ännu längre ut än Växjö. Så det här är jätteviktigt för oss – för att näringslivet ska utvecklas, för att Linnéuniversitetet ska kunna utvecklas och för att vi ska få en befolkningstillväxt som är positiv, säger Stefan Carlsson, landshövding i Kalmar län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höghastighetsbanan

Mer i ämnet