Thoralf Alfsson utreds för bloggtext om somalier

Uppdaterad
Publicerad

Thoralf Alfsson (SD) misstänks för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit på sin blogg att uppehållstillstånd till somalier leder till mer pengar till terroristorganisationen al Shabaab.

En förundersökning om hets mot folkgrupp ska inledas mot Sverigedemokraternas riksdagsledamot Thoralf Alfsson. Anledningen är ett inlägg om somalier på Alfssons blogg. Föreningen Juridikfronten polisanmälde formuleringar om att varje somalier som får uppehållstillstånd ökar penningströmmen från Sverige till terroristorganisationen al Shabaab.

Åklagarmyndigheten i Kalmar beslutade dock förra hösten att inte inleda en förundersökning. Juridikfronten begärde överprövning.

Överåklagare Göran Hellstrand i Malmö har nu beslutat att en förundersökning om hets mot folkgrupp ska inledas. Hellstrand skriver i sitt beslut att påståendena på bloggen inte utgör ett ”led i en saklig och vederhäftig diskussion utan påståendena är förklenande och omotiverat kränkande för gruppen”.

– Det vore väldigt märkligt om man nu gör en sak av detta, efter att ärendet lagts ned, säger Thoralf Alfsson till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.