Tjejerna som DJ:ar på lovet

Uppdaterad
Publicerad

Under höstlovskursen Lady DJ på Musikhuset i Växjö får 13 till 16-åriga tjejer chansen att lära sig ett yrke som i vanliga fall domineras av män.

– Det verkar väldigt intressant och jag vill bli musikproducent, så jag tänkte att det är en bra början, säger Naima Tabikh, som är en av tjejerna som går DJ-kursen.

Stärka självförtroendet

Kursen är tänkt att vara en inkörsport i branschen men den ska också stärka tjejernas självförtroende och förhoppningsvis få dem att i framtiden våga ta större plats i arbetslivet. Lianna Hallsénius är projektledare för kursen, som arrangeras i sammarbete med Musikhuset, Växjö kommun och Studiefrämjandet.

– Jag tror att det har mycket med teknik att göra. Det är inte bara DJ-andet utan även många andra tekniska yrken, som film och TV, där det är svårt att få tjejer att komma in i brancherna, säger Lianna Hallsénius.

Idén på universitetet

Det hela startade i våras under kursen Kulturprojekt i pedagogiskt perspektiv på Linnéuniversitetet. Tillsammans med Anna Ceder, Lina Lagerström och Josefin Svensson fick Lianna Hallsénius idén om att starta ett projekt för att få fram fler kvinnliga DJ.

– Tanken är att det ska stärka deras självkänska, att de ska känna att de vågar lite mer efter kursen och att de har fått lite mer tekniska färdigheter inom DJ:ande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.