Trandagen – en tradition över generationerna

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Ståhlgren i Åseda missar inte att fira Trandagen den 25 mars.

I dag den 25 mars är det Trandagen, en lokal tradition som firas framförallt i sydöstra Småland och på Öland men även i angränsande områden i Kronoberg och Blekinge, samt i Värmland och Rydaholm. Vissa källor anger att den funnits sedan 1500-talet.

Förebådar vårens ankomst

När tranan kommer förebådar den vårens ankomst och enligt traditionen så har dagen blivit så pass lång att det är ljust när man går till sängs. Kvällen innan förbereder man sig med att hänga upp strumpor och lämna ett fönster öppet. Man kan också lämna kakelugnsluckorna öppna om tranan väljer att komma genom skorstenen.

Under natten kommer tranan och fyller de upphängda strumporna med en present eller kanske godis. Den lämnar även spår efter sig genom fotavtryck eller kanske en och annan fjäder.

Viktig tradition

Hos familjen Ståhlgren i Åseda har firandet av trandagen varit viktigt genom åren.

– Jag är som sagt uppvuxen med den och även min mamma växte upp med den när hon var liten och jag har för vidare den till mina barn med glädje. Jag tycker det här med traditioner är roligt och viktigt, säger Nina Ståhlgren.

Barnen i familjen förbereder sig kvällen innan genom att hänga upp strumpor och lägga ut vita papper på golvet under strumpan för att se om tranan lämnat några spår och förhoppningsvis så är strumporna på morgonen fyllda med godis.

Här kan du se hur glad Olle blev när han hittade sin strumpa i morse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.