Personal ska ha mobbat ungdomar på HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Uppvidinge kommun säger att de mobbas av personalen och har ingen att prata med.

Kommunen har gjort en Lex Sarah-anmälan kring förhållandena på HVB-hemmet. Där framkommer det att ungdomarna känner sig mobbade av personal på hemmet.

Enligt anmälan ska personalen ha sagt att de boende inte gör någon nytta i samhället och att de bara kostar skattebetalarna pengar. De ska också ha brutit mot tystnadsplikten och berättar saker om ungdomarna vilket skapat osämja bland de som bor på HVB-hemmet.

– Vi utreder nu händelserna och en orsak till det uppkomna har varit stor omsättning på personal på grund av sjukdom. Det har gjort att vi nu stöttar hemmet med personal som har goda referenser så att ungdomarna ska kunna känna sig trygga, säger Susanne Winsth, socialchef på Uppvidinge kommun.

Ingen hjälp från chefen

Enligt anmälan har ungdomarna inte fått något gehör från chefen på hemmet när de tagit upp situationen. Chefen har istället själv hotat med att ringa polisen.

Personalen ska enligt anmälan också ha berättat för de boende om sitt sexliv. När ungdomarna varit ledsna så har de erbjudits cigaretter och personalen ska också ha köpt ut cigaretter till dem.

Ungdomarna känner att personalen inte finns där för dem när de behöver någon att prata med och att de varken vill hjälpa eller lyssna på dem. HVB-hemmet är bemannat dygnet runt men efter 22-tiden ska personalen ha gått och lagt sig och inte svarat på kontoret och ungdomarna har varit rädda för att väcka dem för de vill inte vara till besvär.

Tillfällig lösning

HVB-hemmet är kommunalt och den ansvariga chefen på boendet är anställd av kommunledningsförvaltningen. Chef på förvaltningen är Anders Svensson.

– Vi ser allvarligt på det här och därför jobbar vi nu med att sätta in åtgärder så fort som möjligt. Vi har tillexempel fått in erfaren personal från familjeomsorgen som stöttar upp och utredningen pågår i full fart.

Men Susanne Winsth säger att deras personal bara kan stötta HVB-hemmet tillfälligt.

– Nu och kanske 14 dagar framåt kan vi stötta med personal, vi har tagit kontakt med föräldralediga och studielediga för att akut lösa situationen och vi måste nu tillsammans med kommunledningsförvaltningen komma fram till en mer hållbar lösning, säger Susanne Winsth, socialchef på Uppvidinge kommun.

Just nu är fyra personer i personalen avstängda under utredningstiden och chefen på HVB-hemmet är en av dem.

Hur ska ni lösa det här på längre sikt?

– Det får utredningen visa men vi tittar så klart på hur vi ska lösa det här på lång sikt, säger Anders Svensson.

Inte första gången misstanke väcks

Enligt Lex Sarah anmälan ska en pojke boende på hemmet redan för ett år sedan ha berättat om liknande händelser och att han inte kände sig trygg på hemmet.

– Enligt personalen ska de ha gjort Lex Sarah anmälningar om det här innan men det har inte kommit till vår kännedom, säger Susanne Winsth.

– Det är först nu efter olika anmälningar som vi tittar på det här, säger Anders Svensson på kommunledningsförvaltningen.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, utreder nu det hela och kommer att träffa representanter från kommunen, förvaltningschef, HBV-hemmets föreståndare och tala med ungdomar i början av november.

– De kommer inte delta i utredningsarbetet utan se om lagar och regler har följts och se om det som hänt påverkat säkerheten för de som bor på hemmet, säger Susanne Winsth.

HVB-hem

I Sverige finns över 400 HVB-hem. De barn och ungdomar som bor där vårdas antingen frivilligt med stöd av socialtjänstlagen (SoL) eller har blivit tvångsomhändertagna med stöd av lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Skälet till placeringen kan bland annat vara att de har farit illa i sin hemmiljö, eller att de har problem med aggressivitet, kriminalitet eller droger.

Källa: Statens institutions styrelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.