Unga lär sig om samhället

Publicerad

250 gymnasieelever fick idag lära sig mer om hur demokrati och samhälle fungerar.

Hur ska man få folk att ställa bilen och ta cykeln? Vad krävs för att man ska få alla bilister att använda säkerhetsbälte? Hur ska samhället bli mer tillgängligt för funktionsnedsatta?

De här och många fler frågor har närmare 250 gymnasieungdomar i Växjö brottats med idag.

– Idag är skolan väldigt inriktad på teori, vi vill få ungdomarna att praktiskt gå ut att lära sig om samhället, säger Mariah Andersson, på nätverket SIP som står bakom arrangemanget idag.

– Idag vet ungdomar mer om Idol än om hur det går till i en rättegång, fortsätter hon.

Egna förslag

Just frågor om hur man ska göra det enklare och säkrare för vittnen i en rättegång har Balint Dudas och Kerim Topalovic fått att jobba med.

– Vi har intervjuat elever här på Kungsmadskolan och fått några förslag, säger Balint Dudas.

Att göra det enklare att vittna anonymt vore bra, säger några. Andra förslag man fått är att mer stödja föreningar som arbetar med att hjälpa vittnen. Kanske vore det också bra om det inte fanns några åskådare vid rättegångarna, då kanske det är lättare att prata om  känsliga saker, säger Kerim.

Tanken är att de organsiastioner; räddningstjänsten, Växjö kommun och ABF som ställt frågorna också ska använda svaren i sin verksamhet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.