Stefan Persson var själv kriminell.

Han vill hjälpa unga brottslingar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ungdomar begår brott och Småland är inget undantag. Men generellt ligger nivåerna här lägre än i övriga landet. Det är bara i Växjö och Västervik som ungdomsbrottsligheten är högre än rikssnittet.

Stefan Persson är ungdomsledare på unga Kris i Kalmar var själv kriminell en gång i tiden. Nu jobbar han för att hjälpa andra att ta sig ur brottsligheten.

– Jag vet inte varför jag höll på som jag gjorde, jag hade ingen taskig barndom eller så utan det var ett val jag själv gjorde för att jag var identitetssökande, säger Stefan Persson. 

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Ökar men är ändå låg

Ungdomsbrottsligheten har ökat i Småland de senaste åren. Men trots det så ser det generellt bra ut. I Jönköpings län var 2011 5,1 procent av ungdomarna mellan 15 och 19 år lagförda och i Kalmar län 5,6 procent. Det här innebär att de båda länen har lägst ungdomsbrottslighet i hela Sverige.

Även Kronoberg med 6,6 procent ligger under riksgenomsnittet. Det visar siffror som SVT har tagit fram tillsammans med Statistiska centralbyrån.

Växjö och Västervik sticker ut

Men det finns också kommuner som sticker ut. Som Växjö och Västervik. Här är ungdomsbrottsligheten högre än riksgenomsnittet.

Stöld, våld, skadegörelse och narkotikabrott tillhör de vanligaste ungdomsbrotten.

– Just i dagens läge är det väl mycket narkotika tyvärr, men det är ju alltifrån snatteri upp till grövre våldsbrott som är här också. Men den största problematiken i samhället i dag är ju missbruket, både alkoholen och narkotikan, säger Stefan Persson.

Här ser du brottsstatistiken i just din kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Mer i ämnet