Foto: Christine Olssom/TT

Ungdomar gav råd för landsbygdens överlevnad

Publicerad

Fler bussar och gatlampor – det önskar sig ungdomarna i Kronobergs län.

Ungdomarna på landsbygden i Kronoberg tycker att bättre bredband, tätare kollektivtrafik, bättre kommunikationer och förbättrad belysning är viktigt för att de ska vilja bo kvar på landsbygden och kunna utvecklas där.

Det var några av de saker som ett 60-tal samlade ungdomar och inspiratörer kom fram till när Länsstyrelsen i Kronobergs län hade en inspirationsträff under måndagskvällen.

Bevara gemenskapen

Länsstyrelsen och andra intressegrupper vill samverka med ungdomar på landsbygden för att få idéer om vad som kan förbättras och se vad de som bor och verkar i landsbygden tycker är viktigt. Syftet är att motverka den negativa befolkningsutvecklingen på landsbygden i Kronoberg.

– De som vi bjöd in till denna träff var ju inte bara några ungdomar vi plockat in från landsvägen utan ungdomar som bor eller bott och verkat på landsbygden och går utbildningar inom landsbygd och turism, säger Malin Fernholm, landbygdsrådgivare på Länsstyrelsen i Kronoberg.

Med på mötet var olika personer som har erfarenhet av att driva verksamhet på landsbygden, LRF, Regionförbundet, Jägarförbundet, scoutkårer, idrottsföreningar med flera.

– Det som många av inspiratörerna lyfte fram var att de unga vuxna som flyttat ifrån landsbygden för att resa och studera, men senare i livet flyttat tillbaka till landsbygden, har haft ett bra kontaktnät kvar i byn att bygga vidare på, säger Malin Fernholm.

Positivt att ha eget driv

Många ungdomar lyfte fram att det är positivt att bo på landsbygden för att det finns en god gemenskap, bra föreningsliv och en anda som säger att ”om inte jag tar tag i saker och ting själv så händer det inget”.

Under mötet bildade ett tiotal ungdomar en grupp som ska fortsätta att driva detta vidare och hålla kontakten med myndigheter och föreningar. Dessutom ska alla intressenter träffas igen om ett halvår för att följa upp idéer och bjuda in nya inspiratörer.

– Vi på Länsstyrelsen har svårt att göra något åt belysning men vi ser det här som en långsiktig insats. Länsstyrelsen roll är att lyssna och stötta dessa ungdomar, säger Malin Fernholm, landbygdsrådgivare på Länsstyrelsen i Kronoberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.