Bäst igen med ny teknik

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna har Växjö som tredje ort i världen fått ta del av den allra senaste tekniken för att analysera tennisspelande.

Robin Thour har precis gått ut tennisgymnasiet medan Magnus Larsson har varit en av de 10 bästa tennisspelarna i världen.

Men båda säger sig ha stor nytta av att den här maskinen har flyttat in i den nya tennishallen i Växjö.

– Du får ju en helt annan blick på dig själv, du kan se det själv i stället för att någon annan utvärderar dig, säger Robin Thour.

Ser sig själv

Maskinen mäter med hjälp av fyra kameror bland annat hastigheten på slagen, var bollen hamnar och kan analysera varenda rörelse som spelaren gör på plan. I efterhand kan man välja att bara titta på en viss sorts slag eller på enbart fotarbetet.

– Man har en inre bild av hur man tror att det ser ut men här får man den verkliga bilden av hur det ser ut från tränarens och bollens synpunkt. Det är ett otroligt bra hjälpmedel. Det är mycket lättare att lära sig när man får se sig själv. All forskning tyder ju på det, säger Magnus Larsson.

Utvecklad i Israel

Tekniken är utvecklad i Israel och det är Magnus Larsson som tillsammans med Stefan Edberg och Carl-Axel Hageskog står för investeringen.

– Det finns bara i London, New York och Växjö i dagsläget, det tycker jag är fantastiskt kul, säger Stefan Edberg.

Kan det här vara vägen tillbaka till en storhetstid för tennisen i Växjö?

– Smartcourt kan vara ett sätt att komma tillbaka till där vi var en gång i tiden. Men framförallt en utveckling av tennisen och de som satsar på tennis, säger Stefan Edberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.