Lärare sålde sina elevers arbeten – universitetet utreder

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en ekonomilärare på Linnéuniversitetet i Kalmar lurat till sig dubbla reseersättningar och sålt sina studenters arbete via sitt företag, så väcks nu en rad frågor kring hur universitetet har hanterat ärendet.

Inte mindre än fem olika resor, bland annat till Milano och Budapest, har den aktuelle läraren begärt ersättning för, både av sitt eget företag och av Linnéuniversitetet. Det konstaterade Skatteverket i en utredning som var klar redan i maj 2012.

Bara månader dessförinnan hade Linnéuniversitetet själv gått igenom mannens reseräkningar.

Räkningarna var i sin ordning

– Slutsatsen där var ju att vi inte kunde se att det hade begåtts några felaktigheter eller några regler som hade brutits, säger Stephen Hwang, som är rektor på Linnéuniversitetet.

När det gäller resorna konstaterade universitetet att de reseräkningar som lämnats in till universitetet var helt i sin ordning.

Dessutom hade mannen överklagat Skatteverkets beslut och innan ärendet var avgjort i domstol säger ekonomilärarens dåvarande chef att de inte kunde gå vidare på annat sätt än med ett allvarligt samtal med läraren om att hans agerande kunde skada universitetets förtroende.

Sålde studenternas arbeten

Men i Skatteverkets utredning finns också anklagelser om att läraren sålt sina studenters arbete via sitt företag. Och på frågan om varför universitetet inte gick vidare och undersökte de uppgifterna, har lärarens chef inga svar.

Stephen Hwang är inte heller informerad om den saken.

Det är två år sedan som beslutet kom. Varför har ni inte gått till botten med det här tidigare?

– Ja, det vet jag inte varför vi inte gick vidare i det fallet när själva utslaget kom. Jag säger bara att nu gör vi en grundlig utredning för att se om det har begåtts några felaktigheter gentemot oss, säger Stephen Hwang. 

Förvaltningsdomstolen har slagit fast att Skatteverkets bedömning var korrekt och läraren krävs nu på 3,8 miljoner i utebliven skatt. Dessutom har han åtalats för grovt bokföringsbrott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.