Utan nattdagis – svårt att jobba

Uppdaterad
Publicerad

Isabell Bergqvist är föräldraledig med Walter som är 3,5 månader gammal. Nu fungerar det fint men när Isabell skall börja jobba igen kommer det bli problem om det, som i dag, inte finns barnomsorg på oregelbundna tider i Nybro.

– Walters pappa jobbar på sjön och är borta långa perioder i sträck och jag är sjuksköterska och måste jobba nätter, kvällar och helger. Vi har inga släktingar som bor i närheten, säger Isabell Bergqvist.

Isabell hoppas verkligen att de planer som finns på att bygga en avdelning som kan ta emot barn även nätter och helger blir verklighet.

Det finns byggplaner

Vitsippans förskolas baracker är slitna och redan nu i våras skulle ett nybygge varit igång. Bygget har överklagats och nu verkar det som om det inte kommer stå någon ny förskola klar förrän tidigast hösten 2015.

Inför valet i höst vill Isabell försäkra sig om att det parti hon röstar på tar frågan på allvar och skyndar på med att införa nattdagis i Nybro.

Ansvariga politiker svarar

Smålandsnytt har frågat ansvariga politiker. Ordförande i lärande-och kulturnämnden, Börje Slättman (S) svarar:

– Vi tar frågan på allvar och räknar med att under kommande mandatperiod kommer vi öppna en avdelning som tar emot på obekväma tider.

Och vice ordförande i lärande- och kulturnämden, Karin Heideman (M) svarar:

– Jag kan inte utfästa några löften men det är en levande fråga som vi tar på allvar. När det finns tillräckligt behov och är ekonomiskt försvarbart kommer det bli nattdagis, men när det blir går inte att säga idag.

Båda säger att det är viktigt att alla som behöver nattdagis uppmärksammar kommunen på detta så att man vet vilket behov som finns. Enkäter har gått ut vid flera tillfällen och de har visat att det framförallt är sena kvällar fram till klockan 23 som det skulle behövas barnomsorg i Nybro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.