”Utländska cirkusar förstör”

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar kommuns nya riktlinjer kring cirkusar välkomnas.

Efter att utländska cirkusar sedan två år tillbaka kommit till Sverige med sina föreställningar har det ställt till det för den svenska menar, Henrika Bengtsson som är cirkusdirektör på Cirkus Olympia. Och nu hoppas hon att situationen ska förbättras.

– Jag tycker det ska vara så som de har skrivit. Man ska inte förstöra platsen man är på och man ska inte förstöra för alla andra cirkusar, säger hon.

Enligt Henrika Bengtsson är det utländska cirkusar som missköter sig. Förra året rymde en cirkushäst som betäckte ston på intilliggande 4H-gården på Skälby. En händelse som spiller över också på de seriösa cirkusarna menar hon.

– När vi kommer efter en cirkus som misskött sig blir vi besvikna för många tänker att alla cirkusar är lika. De utländska cikusarna fördärvar för oss, tycker jag.

Onödigt med djur i stan

De nya riktlinjerna förbjuder djuren att vistas på Kalmars gator och torg, men att göra reklam för föreställningarna genom att paradera med djuren genom staden ger hon inte mycket för.

– Man behöver inte göra en parad genom hela Kalmar. Det räcker med flygblad och annonser i tidningen och så får folk komma till oss och titta på djuren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.