Kvinna utsattes för nätbedrägeri – får fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 60-årsåldern dömdes idag till fängelse i ett år och två månader efter att ha stulit över en miljon kronor från sin arbetsgivare.

Kvinnan stal pengarna för att kunna föra över dem till en man hon haft kontakt med via nätet som sade sig behöva pengar för att komma till Sverige.

Tingsrätten skriver i domen att det står klart att den nu dömda kvinnan varit utsatt för ett bedrägeri men att hennes beteende varit såpass förslaget att endast ett fängelsestraff kan komma i fråga.

Ville komma till Sverige

Det var förra hösten som kvinnan fick kontakt med en man via ett chattforum på internet. Mannen sa sig vilja inleda en kärleksrelation med henne, men han ville också ha pengar för att kunna komma till Sverige och starta upp en affärsrörelse.

När den nu dömda kvinnan inte längre hade egna pengar att föra över till mannen började hon stjäla pengar från sin arbetsgivare. Stölderna upptäcktes av en slump och nu döms hon för grov trolöshet mot huvudman.

Gav mannen 1,3 miljoner

På bara några månader hade hon fört över drygt 1,3 miljoner kronor till mannen. En man som hon aldrig träffat i verkligheten.

Kvinnan har erkänt brottet och ska även betala motsvarande summa som hon stulit i skadestånd till sin före detta arbetsgivare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.