Norrliden i Kalmar Foto: SVT

Valdeltagandet i Norrliden riskerar att sjunka

Publicerad

Under förra valet lyckades man öka röstdeltagandet i Östra Norrliden i Kalmar med tio procent efter valutbildning. Men vid årets val riskerar valdeltagandet att minska.

I stadsdelen Östra Norrliden i Kalmar röstade bara 63 procent av de röstberättigade i valet 2006. Men 2010 hade röstsiffrorna i området ökat till över 73 procent.

– Jag samlade de olika politiska partierna för att ge dem verktyg för hur de skulle nå fram till människorna i Östra Norrliden, säger Hashim Gashi.

Hashim Gashi, som då ansvarade för medborgarkontoret i Kalmar, hade fått ansvaret att upplysa de boende i östra Norrliden om valet 2010. Det innebar bland annat att utbilda valambassadörer och att organisera valutbildningar och diskussionsforum för att engagera de boende att gå och rösta.

– Då hade kommunfullmäktige i Kalmar en vision om att inget valdistrikt i kommunen skulle ha färre än 70 procent valdeltagande och det lyckades vi med 2010, säger Hashim Gashi, med glädje i rösten.

Valdeltagandet riskerar att minska

Nu är det snart val igen, men den här gången kan inte Hashim Gashi göra hembesök och ordna gemensamma samlingar med olika föreningar. Han har nytt jobb på Kalmar kommuns näringslivskontor.

– Ska man behålla väljarna i mångkulturella områden, så måste man göra valdeltagandet tillgängligt oberoende av språk, utbildning och ekonomiska resurser, säger Hashim Gashi.

Nu är det upp till de politiska partierna att engagera ”soffliggarna”, men Hashim befarar att valdeltagandet sjunker i Östra Norrliden i årets val.

– Jag är orolig för att färre kommer att rösta i Norrliden i år. Det bor många nyinflyttade i området, och de unga förstagångsväljarna var bara 14-15 år vid förra valet. Vi måste inspirera dem att använda sin röst i årets val, avslutar Hashim Gashi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.