Centerpartiet öppet för vänstersamarbete

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet kan tänka sig att spräcka den borgerliga majoritet som styr Jönköping och istället bilda en ny rödgrön majoritet tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, bekräftar Centerns förhandlare Rune Backlund.

Enligt Rune Backlund är ett fortsatt regerande i Jönköping tillsammans med nuvarande majoriteten M, FP, KD och MP ännu så länge huvudallternativet. Men eftersom Miljöpartiet inte utesluter ett avhopp vänsterut kan det innebära lika många mandat för S,V och MP som för C,FP, KD och M, med Sverigedemokraterna som vågmästare.

I det läget skulle en betryggande majoritet kunna bildas om också Centerpartiet inleder samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

– S och C har lång erfarenhet av att styra Jönköping tillsammans så vi känner varandra väl och förutsättningarna finns men jag har ännu inte talat med min partigrupp eller med kollegorna i Alliansen och det dröjer säkert ett par veckor innan vi är klara, säger Rune Backlund (C) till Jönköpingsnytt. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.