Världsartist från Jamaica på besök

Uppdaterad
Publicerad

Han heter Michael Graham men är mer världskänd under namnet ”Crazy Hype”. Nu är han på besök i Sverige och är den första jamaicanen någonsin att gästa Jönköping för att hålla en workshop i dancehall.

Crazy Hype är född i S:t Catherine på ön Jamaica, redan som 8-åring kammade han hem en rad priser i olika danstävlingar. Men det var först i 20-års ålder som hans talang upptäcktes av den numera avlidne dancehall-ikonen Gerald Levy eller ”Bogle” som han mer är känd som. Det var då karriären tog fart på allvar och två år senare vann han världsmästerskapet i reggaedans. Det var år 2007 – nu turnerar Crazy Hype världen runt för att sprida sin passion och kärlek för dansen. En dans som är livsviktig för många unga jamaicaner idag.

– Dancehall är en livsstil och fungerar som en ventil för många ungdomar i Jamaica. Det är ett alternativ för många outbildade och fattiga att göra en karriär, säger Crazy Hype.

Koreograf åt artister

Crazy Hype har medverkat i en rad olika musikvideor och arbetar som koreograf åt en mängd artister i Jamaica. Nu satsar han istället på en egen musikkarriär och på lördag håller han en workshop på dansstudion Street Ground Dance Academy i Jönköping.

– När jag grundade den här dansstudion var mitt mål att bjuda in dansare i världsklass. Vi är oerhört glada att Crazy Hype valde att komma hit till oss i Jönköping, säger Francis ”Switch” Brako, koreograf på Street Ground Dance academy.

Crazy Hype har uppfunnit en mängd egna danssteg som fått stort genomslag inom danskretsar världen över. Ett av hans egenkomponerade favoritdanssteg heter ”Pelpa” och det gjorde honom världskänd.

I klippet ovan kan du se Crazy Hype dansa och lära dig att ta några steg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.