Världsunik forskning om skador

Uppdaterad
Publicerad

Tränare på friidrottsgymnasiet i Växjö finns bland dem som larmat om att dålig grundfysik och kondition orsakar mängder av skador hos unga idrottare. Men hur illa är det? Det ska ett unikt forskningsprojekt nu ge svar på.

Forskare ska på uppdrag av Karolinska institutet och Riksidrottsförbundet kartlägga hur det ligger till med skadorna. Totalt ska forskarna undersöka 530 elitidrottande ungdomar i åldrarna 15 till 19 år.

– Massor med fakta om hur ungdomarna tränar samlas in, säger Annette Heijne och Anna Frohm, forskarna som genomför studien.

#dinhälsa

Fysik och vanor kartläggs

Ungdomarnas fysik kommer att undersökas. De får också uppge hur de sover, vad de äter, om de anser sig stressade, hur de ser på sitt självförtroende och vilka skador de uppger sig ha.

– Vi diskuskastare har ont lite överallt men främst är det axlar och rygg. Dessutom har jag problem med mina knän säger Albin Lager, diskuskastare och elev på friidrottsgymnasiet i Karlstad.

Han har just genomgått det fysiska testet där han fått sina rörelser kartlagda.

– Det tycker jag är jättebra så att man får lite djupare förståelse kring hur man kan förebygga skador, säger Albin Lager till SVT.

Unik undersökning i världen

– Det finns ännu ingen studie gjord i världen på det här så undersökningen är oerhört viktig, menar Annette Heijne och Anna Frohm. Det behövs mer fakta inom idrottsvärlden, speciellt om unga elitaktiva och därför är det viktigt att ta reda på hur det faktiskt ser ut.

Studien har pågått i ett år och ännu är forskarna förtegna om resultaten. Men målsättningen är att med studien som bakgrund utveckla åtgärder som kan förebygga skador och annan ohälsa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#dinhälsa

Mer i ämnet