Foto: TT/Fredrik Sandberg

Värsta olyckorna sker på torra och fina vägar

Uppdaterad
Publicerad

Storhelger som påsk brukar ses som årets mest trafiktäta, med dyster olycksstatistik. Men faktum är att de svenska vägarna trafikeras av fler fordon en vanlig vardag.

-Skillnaden är att det inte är någon normal pendlingstrafik utan alla ska åt samma håll, samtidigt. Då uppstår den här extrema trafiktätheten, säger Trafikverkets Lennart Helsing.

På påsken brukar det vara som värst på vägarna ut från storstäderna och vidare norrut och inåt landet, mot turistorter och hembygdsområden.

Väderprognoserna har visat toppväder till helgen. Men på torra och fina vägar ökar risken för att köra för fort.

-Många tror att de värsta olyckorna sker i riktigt dåligt väder, och då sker också fler olyckor, men de allvarligaste inträffar nu under våren och sommaren, och ofta på rätt bra vägar, säger Lennart Helsing.

Vägarna i Småland

Polisen i Kalmar, Kronoberg och Jönköping rapporterade på torsdagsförmiddagen om att det än så länge var lugnt på vägarna.

Det är framåt eftermiddagen på skärtorsdagen som anstormningen väntas. Då är det framför allt E4:an, E22:an, Nissastigen och riksvägarna 25, 27 och 40 som kommer trafikeras i Småland, enligt vakthavande befäl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.