Växjö kräver mer pengar för asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna måste få mer ersättning för sina kostnader för asylmottagandet. Det är ett krav som SKL, Sveriges kommuner och landsting, har drivit länge. I dag skickar Växjö kommun ett brev till regeringen i frågan.

Lana och Hala är två systrar som kom från Syrien till Sverige för några veckor sedan. Under den här månaden får de en introduktion till den svenska skolan på en specialenhet som kallas Landningsbana Växjö.  

– Vi lär oss svenska och vi får läxor och sen kommer vi hit och får lära oss mer, säger Lana som är tio år och stormtrivs i skolan.

Migrationsverket betalade 2014 ut en ersättning till kommunerna för varje asylsökande barn som går i grundskolan på 62 600 kronor. Samtidigt visar statistik från Skolverket att den genomsnittliga kostnaden för ett grundskolebarn i Sverige är runt 95 000 kronor. I Växjö ligger skolkostnaden lite lägre. Men det blir ett minus i alla fall. Det är bland annat därför som de styrande partierna i Växjö kommun nu skriver till och regeringen och kräver att staten höjer ersättningarna till kommunerna.

– Det brevet som vi nu skickar vill vi ska sända två signaler. Den första är att vi är stolta över vårt mottagande, att Växjö tar ett stort ansvar och att det vill vi fortsätta att göra. Den andra är att vi samtidigt vill framhålla att på samma sätt som det stärker Växjö över tid att ha ett generöst mottagande så är det också så att det bär med sig kostnader. Det kan handla om utbildning eller arbetsmarknadsinsatser eller om boendekostnader. För det hade vi gärna sett att Växjö får en högre ersättning, säger Oliver Rosengren (M) som är ordförande i nämnden för Arbete och Välfärd.

Vill ha bättre planeringshorisont

Sveriges kommuner och landsting, SKL, säger att argumenten från Växjö framförts många gånger och från flera olika kommuner de senaste åren. Men frågan är ännu mer aktuell nu när antalet asylsökande är så stort. Bettina Kashefi är chefekonom på SKL.

– Det finns två frågor som vi har lyft, det ena är att kommunerna måste få en bättre planeringshorisont i sitt mottagande. Det andra är att de måste få full täckning för sitt asylmottagandet. Och det är en fråga som vi har drivit under ett antal år, säger Bettina Kashefi.

Men i vissa delar av mottagandet får kommunerna mer pengar än det kostar. En sådan post är boende för asylsökande ensamkommande barn. I Växjö har just detta gett ett plus de senaste åren.

Kan man inte använda de pengarna?

– Nja, nu måste man nog vara tydlig med att de pengarna som man inte använder till att investera i boendeplatser inte läggs på hög utan de pengarna investeras ju i olika integrationsåtgärder, menar Oliver Rosengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.