Växjö säger upp avtal som ger miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Växjös moderata kommunalråd Bo Frank har sagt upp avtalet med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Trots att verksamheten ger miljoner i överskott.

– Jag kan inte säga hur många miljoner som blir över men det är i alla fall miljoner det handlar om, säger Rigmor Ekman som är förvaltningsekonom på Växjö kommun.

Växjö har sedan 2007 tagit emot omkring 70 ensamma flyktingbarn via det nu uppsagda avtalet. Under de första åren var det en förlustaffär, men sedan förra året går det plus. Med flera miljoner. Men när Smålandsnytt ringer upp Bo Frank är han inte ett dugg ångerfull.

”Missbrukat förtroendet”

– Staten har missbrukat Växjös förtroende och generositet i många år, och det är nog nu. Det här är det enda avtalet som vi kan påverka och det är på så vis vi vill markera, säger Bo Frank.

Från och med 1 januari 2014 kommer Migrationsverket att kunna tvinga kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Men Bo Frank tror inte Växjö är en av de kommuner som då kommer att tvingas att ta emot barn till en lägre ersättning än i avtalet.

– Nej det tror jag inte, det måste ju bli de kommuner som redan i dag har ett lågt mottagande som får hjälpa till då, säger Bo Frank.

Motstridiga uppgifter

Bo Frank menar att de ensamkommande barnen efter att de fått uppehållstillstånd tar hit sina familjer och på så sätt bidrar till att ytterligare nyanlända söker sig hit. Men från personer som arbetar i verksamheten där ungdomarna bor får vi andra uppgifter. 

–  Av totalt 70 barn som har kommit via avtalet har fem fått familjeåterförening. Två av de här familjerna valde sedan att bosätta sig i andra kommuner, säger en anställd till Smålandsnytt.

Varifrån kommer den uppgiften ifrån, att det är en hög andel av barnen som får hit sina familjer?

– Från vår förvaltning som jobbar med detta. Det är ingen sensation, så vet vi att det ligger till, säger Bo Frank.

Men jag har ju fått andra uppgifter direkt från dem i verksamheten.

– Och det här är vad jag har fått från min förvaltning.

Rigmor Ekman säger dock att pengarna går tillbaka till just de ensamkommande barnen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.