Foto: Rick Rycroft/TT

Växjökrogarna får längre öppettider

Uppdaterad
Publicerad

Växjökrogarna ska få servera alkohol till klockan tre på natten, åtminstone om nämnden för arbete och välfärd får bestämma.

I dag röstade Allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet igenom förslaget som kan komma att träda i kraft våren 2015. Kristdemokraterna valde dock att lägga ner sin röst.

– Det är ett steg fram för valfriheten. Vi vill ge de restaurangägare som vill möjligheten att ha öppet längre, säger Benny Johansson (M), nämndordförande.

Utökat alkoholtillstånd i Växjö

Formellt ska beslutet tas i kommunfullmäktige, men nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun kommer att föreslå att krogarnas öppettider får förlängas till klockan tre på natten på fredagar och lördagar, istället för klockan två.

Villkoren för krögarna är att de måste ansöka om ett nytt serveringstillstånd och genomgå en särskild utbildning för att till exempel kunna bedöma om någon är överförfriskad. Efter ett år med förlängda öppettider ska kommunen följa upp hur det har fungerat.

”Växjö ingen småstad längre”

Att det skulle bli stökigare på stan är inget Benny Johansson (M) är orolig för.

– Vi tror inte att den risken är särskilt stor. Vi talar trots allt om en timma, två kvällar i veckan.

Inför beslutet har nämnden tagit inspiration från både Kalmar, Karlskrona och Halmstad som alla erbjuder serveringstillstånd till klockan tre.

– Växjö är inte en småstad längre, utan vi växer och då måste man se sig omkring och se hur det går till på andra håll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utökat alkoholtillstånd i Växjö

Mer i ämnet