”Viktigt med vård för pedofiler”

Uppdaterad
Publicerad

Merparten av dem som har dömts som skyldiga till grova våldtäkter på barn, har dömts till fängelse.

Mellan 2005 och 2013 dömdes  218 personer till fängelse för grov våldtäkt av barn. Medan bara 13 personer dömdes till rättspsykiatrisk vård för samma brott, under samma tid.

– Det viktigaste är att den dömde får vård, oavsett om det sker i fängelse eller om det sker inom rättspsykiatrin, säger Bengt Hasselrot som är psykolog på Skogomeanstalten utanför Göteborg.

Sexövergrepp på förskola

Särskild anstalt

Skogomeanstalten är den anstalt som ungefär hälften av de dömda pedofilerna hamnar på.

– I Sverige har vi valt att metoden att ha särskilda anstalt för sexualbrottsdömda. Och det är av två skäl – det ena är att skapa tillräckliga förutsättningar för att ge behandling och kunna ha kompetensen på plats, det andra är av trygghetsskäl. Sexualbrottslingar står längst ner på trappan bland övriga kriminella, om de ska våga gå i behandling och känna sig hyfsat trygga så måste man ha särskilda platser, säger Fredrik Olausson som är kriminalvårdchef på Skogomeanstalten.

Pedofilen ska ta ansvar

ROS, heter programmet som Skogomeanstalten använder i sitt arbete med pedofilerna. Förkortningen står för ”Relationer och samlevnad” och syftar till att pedofilen själv ska förstå vad han gjort. Ta ansvar för sina handlingar och prata om det.

Vi träffar Bengt Hasselrot inne i det rum där pedofiler får sin behandling. Här står stolar uppställda kring ett bord, här finns en matta på golvet. Och ett fönster med ett galler på utsidan, kanske det enda egentligen som skvallrar om att vi befinner oss inne i ett fängelse. Bredvid Bengt på ett litet bord står en ask med näsdukar. Tårar är inte ovanliga i det här rummet.

– Pedofiler kan vara svåra, men inte omöjliga att jobba med. En del kanske inte ens vill bli behandlade. Det kan vara väldigt mycket motstånd i början – men sedan händer något som gör att de inser allvaret.

Anpassat program

Programmet de använder sig av på Skogome är individanpassat och olika långt för olika individer.

Hur vet man när en person är färdigbehandlad?

– Det vet man inte, om sanningen ska fram. Vi kan aldrig säga att en klient är botad. Men när vi upplever att risken för att personen ska återfalla i brott har minskat, så kan vi avbryta behandlingen, säger Bengt Hasselrot.

Omkring tio procent av de dömda och behandlade pedofilerna återfaller i brott.

Förhandlingar fortsätter

Nästa vecka återupptas tingsrättsförhandlingarna mot den 21-årige förskolepraktikanten i Högsby som är misstänkt bland annat för grova våldtäkter mot barn.

Och om några dagar kommer socialstyrelsens rättsliga råd att vara klara med sitt utlåtande över om han kan dömas till fängelse eller bör få rättspsykiatrisk vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexövergrepp på förskola

Mer i ämnet