Påminner om åldersgräns på dataspel

Uppdaterad
Publicerad

Åldersrekommendationerna för tv- och dataspel är viktiga att följa, det menar organisationen Dataspelsbranschen. Men bland de föräldrar som var på jakt på spel till sina barn inför mellandagsrean, så gick åsikterna isär om hur noggrant rekommendationerna behöver följas.

– Vi har kollat av allt eftersom och känt av vad som varit lämpligt, men jag har inte varit benhård med åldersgränserna, nej, säger Kristina Gustafsson som är mor till två tonåringar.

Alla spel som säljs i Sverige har en åldersrekommendation, som är tänkt att visa på vilken ålder som är lämplig med tanke på spelets innehåll.

Åldersmärkningen börjar vid tre års ålder, och sträcker sig till myndighetsåldern 18. Märkningen säger ingenting om spelets svårighetsgrad, utan bedömer enbart hur lämpligt innehållet anses vara för olika åldersgrupper. En 18-årsmärkning innebär således att innehållet bedöms som olämpligt för alla personer under 18-årsstrecket. Märkningen är tänkt som ett stöd för de konsumenter som snabbt vill bilda sig en uppfattning om vad det aktuella spelet egentligen har för innehåll.

Bör följas

Just under den här årstiden är det kanske extra många föräldrar som är ute på shoppingjakt efter de senaste spelen till sina barn. Men med en uppsjö av olika spel är det kanske inte alltid helt lätt att veta vilket man ska köpa, och många har nog frågat sig om det egentligen är okej att köpa ett spel med 18-årsgräns, till 13-åringen därhemma.

Dataspelsbranschen, en organisation som bland annat företräder Sveriges spelutvecklare, spelproducenter och distributörer, anser man att åldersmärkningen bör följas.

– Du skulle kanske inte låta din 13-åring att titta på en biofilm med 15-årsgräns alldeles själv, men kanske hade 13-åringen kunnat se filmen i vuxet sällskap. Spel som är gjorda för vuxna människor ska inte spelas av barn, säger Johanna Nylander, som är ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

Sätt dig in

Dataspelsbranschen anser även att det är viktigt att som förälder sätta in sig i barnens spelintresse, vilket Kristina Gustafsson håller med om.

– Man måste hålla en bra kommunikation med sina barn om spel, samtidigt som man som förälder måste hålla sig uppdaterad, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.