Kyrkorna vill inte ta ställning

Uppdaterad
Publicerad

Inom kyrkan i Jönköpings län vill präster och pastorer idag inte kommentera KD-ledarens förslag om att ändra villkoren för flyktingar som kommer hit.

Flera ledande kristdemokrater som SVT Jönköpingsnytt pratat med är positiva till Hägglunds utspel, men Fredrik Hollertz, präst i Gräshagskyrkan i Jönköping vill inte ta ställning till kristdemokraternas förslag att dra ned på flyktingars bidrag och övergå från permanenta till tillfälliga uppehållstillstånd.

”Förlegat att alla kristna röstar KD”

Många hävdar är det förlegat att tro att merparten inom kyrkan röstar på Kristdemokraterna.

– Jag tänker inte ta ställning i den här frågan, säger Fredrik Hollertz som är präst i Gräshagskyrkan i Jönköping.

– Det jag kan säga är att det inte får bli så att människor riskerar att komma i kläm med nya regler. Det ska inte läggas skuld på de som kommer till Sverige. Det är viktigt att vi håller fast vid den generositet som vi haft, men vi måste ta itu med den problematik som finns.

Menar du då att Sverige misslyckats med sin integrationspolitik?

– Det finns helt klart saker som måste göras, men jag säger inte att Sverige misslyckats med allt, säger Fredrik Hollertz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.