Vill satsa fyra miljarder på friskare hav

Uppdaterad
Publicerad

Den ena larmrapportern efter den andra varnar för hur hotad Östersjön är. Nu vill statliga Havs- och vattenmyndigheten att Sverige satsar fyra miljarder kronor på att rädda Östersjön och Nordsjön.

– Något måste göras. Tillståndet är allvarligt, säger Ylva Engwall, utredare på Havs- och vattenmyndigheten till Smålandsnytt.

Hon är en dem som nu står bakom myndighetens förslag om 33 olika åtgärder som ska förbättra miljön i Östersjön och Nordsjön. Bland de olika åtgärderna vill hon särskilt lyfta fram de åtgärder som rör utsläpp från våra avloppsreningsverk.

Östersjön under ytan

– Det är jätteviktigt att vi skaffar oss mer kunskaper kring hur de ämnen som släpps ut påverkar havsmiljön på sikt. Hur påverkar till exempel våra läkemedel miljön? Finns det andra gifitga ämnen i utsläppen som vi inte har kunskaper om idag? Det är mycket viktigt att det här utreds, säger Ylva Engwall.

”Självklart är det bråttom”

Förutom åtgärder kring våra avloppsreningsverk poängterar Ylva Engwall de åtgärder som föreslås kring fiske och skydd av hotade arter.

Är det bråttom att sätta in åtgärder när det gäller Östersjön?

– Det är lite svårt att gradera hur allvarligt läget är när det gäller Östersjön men självklart är det bråttom, säger Ylva Engwall.

De sammanlagda kostnaderna för de 33 åtgärder som Havs- och vattenmyndigheten föreslår för Östersjön och Nordsjön beräknas till fyra miljarder kronor. Kostnader som skulle fördelas på olika intressenter.

–  Vi ser ändå att satsningarna på sikt skulle ge samhällsekonomiska vinster tillbaka som överstiger kostnaderna för att genomföra dem. En friskare havsmiljö skulle leda till ökade intäkter när det gäller till exempel turism och fiske, säger Ylva Engwall till Smålandsnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersjön under ytan

Mer i ämnet