Vimmerby kommun backar om frukostäggen

Uppdaterad
Publicerad

Vimmerby kommun gjorde på onsdagförmiddagen en helomvändning i äggfrågan. De äldre kommer även i fortsättningen att få sina frukostägg varje dag i veckan.

Vimmerby kommun meddelade beslutet på sin hemsida efter att media under förmiddagen rapporterat om att kommunens tidigare beslut att låta de äldre få frukostägg två dagar i veckan istället för sju.

”I vår ambition att överföra pengar från svinn till bättre mat har vi gjort om matsedlarna. Vi såg att vi näringsmässigt fick fullgoda frukostar utan ägg alla dagar”, skriver kommunen i ett uttalande på sin hemsida.

Helomvändning

Det var vid ett möte på onsdagsförmiddagen som Vimmerby kommun gjorde en helomvändning.  På kommunens hemsida uppger man sig ha tagit till sig synpunkter efter protester från de äldre.

– Anledningen till att vi ändrade oss och nu behåller ägg till varje frukost är att vi vill att våra boende ska vara nöjda, säger Sofia Andersson, som är tillförordnad kostchef i Vimmerby kommun.

Svinnet ska minska

 ”Vi har nu förstått att de gamla lägger stor vikt vid just äggen och sill på morgonen. Vi har därför bestämt att backa på beslutet och återinföra ägg varje dag enligt deras önskemål.”skriver kommunen vidare i uttalandet på hemsidan.

Vimmerby kommun har alltså beslutat satsa på maten, trots att budgetmedlen begränsade. Kommunen säger sig nu vilja värna om god matkvalité och att de äldre får så näringsriktiga råvaror och måltider som möjligt.

Samtidigt ska svinnet minskas så att man håller sig inom budgetramarna. Föhoppningen är att de gamla i så stor utsträckning som möjligt ska få den mat de tycker smakar bra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.