Vindkraftparken tornar upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Nu är bygget av Sveriges nästa största vindkraftspark igång utanför Kårehamn på östra Öland.

Utanför det lilla fiskelägret i Kårehamn på östra Öland börjar Sveriges näst största vindkraftspark sakta men säkert torna upp i horisonten. När de 16 vindkraftverken är på plats kommer de att sträcka sig 136 meter över havet och det här projektet är lite speciellt menar Håkan Gunnarsson som är regionchef på Eon i Kalmar.

– Dels så är den offshore, ute till havs, som inte har byggts på många år. Sen kan man säga att den kommer att förse ungefär halva Öland med el, säger han till Smålandsnytt.

Vindkraftparken vid Kårehamn

Vad är det då som kommer att skilja den här vindkraftsparken till havs mot dem som redan finns på land?

– Den stora skillnaden är att det blåser bättre. Det är mer vind. De producerar mer. Samtidigt kan man säga att det kostar mer eftersom det är besvärligare förhållanden både att bygga och vad gäller påfrestningar.

Att det blåser ute vid de fundament som nu faktiskt står på botten här ute i Östersjön råder det inget tvivel om. Till nästa sommar räknar Eon med att anläggningen som beräknas kosta 1 miljard kronor är på plats och nästa höst ska de börja leverera el till de öländska hushållen.

– Tillsammans med all annan vindkraft som finns på Öland så kommer 2014, när det här är igång, el att exporteras från Öland, säger Håkan Gunnarsson som är regionchef på Eon i Kalmar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken vid Kårehamn

Mer i ämnet