Vindkraftsbolagen drar sig ur storsatsning

Uppdaterad
Publicerad

Politisk oenighet stoppar vindkraftsutbyggnad i Uppvidinge. När kommunen bordlade beslutet ännu en gång vågade vindkraftbolagen inte investera i den transformator som behövs för att gå vidare med vindkraftsutbyggnaden i Uppvidinge kommun.

Det är den politiska oenigheten som sätter stopp för satsningen.

– Beslutet är inte bra för miljön, inte bra för jobben. Det hade betytt mycket för vår kommun. Vi hade en chans men nu har den gått oss förbi och nu får vi ägna oss åt att plocka lingon, säger Åke Carlson (C) kommunalråd i Uppvidinge.

Det var planerat för 175 vindkraftverk i Uppvidinge som skulle innebära att Kronobergs län hade blivit självförsörjande på el.

Åke Carlson menar att det är olyckligt för tilliten till det politiska systemet att det är Miljöpartiet och Socialdemokraterna som har stoppat satsningen fast de på nationell nivå är för vindkraft.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.