Foto: Jessica Gow/TT

Vinterkräksjukan på gång i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Vinterkräksjukan tycks nu vara på frammarsch runtom i Småland. I Jönköpings län har flera bekräftade fall av den smittsamma sjukdomen kunna konstateras.

– Det har inte handlat om någon spridning på sjukhuset utan det är patienter som kommit in med till exempel diarée och kräkningar och som sedan testat positivt för vinterkräksjukan, säger Malin Bengnér, biträdande smittskyddsläkare i Jönköpings län.

Från och med oktober har man kunnat konstatera att 17 av de 132 prover som tagits på patienter med symptom faktiskt var vinterkräksjuka.

Hastiga kräkningar

Symptom på vinterkräksjukan kan vara hastiga kräkningar, diaréer och ont i magen. Sjukdomen orsakas av ett smittsamt virus och är oftast över på några dygn.

Negativa prover

I Kronoberg har ett 20-tal personer testats för vinterkräksjuka under de två senaste månaderna, men samtliga prover har varit negativa.

– Men det går ändå inte att säga att vi inte har några fall här. Det kan alltid finns de som har blivit sjuka men som inte sökt sjukvård och därför inte lämnat något prov, säger Christian Blomkvist, biträdande smittskyddsläkare.

Bra rutiner

Både i Jönköping och Kronobergs län tycker man sig ha goda rutiner att luta sig mot om sjukdomen skulle bryta ut på allvar på något av sjukhusen. Det handlar främst om hygien och om rutiner för snabba diagnoser för att på så sätt kunna se till att en patient som drabbats av vinterkräksjukan kommer till rätt ställe direkt och kan isoleras för att förhindra smittspridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.