Emelie Wikström Foto: Scanpix

Wikström i alpina landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Hela nio svenskor finns med på världscuppremiären i slalom i finska Levi på lördagen. En av dem är Emelie Wikström från Sävsjö.

Anja Pärsson har slutat, men Sveriges alpina damlandslag är starkare än på länge.

-Jag tror inte att vi i modern tid haft med så många tjejer, säger Fredrik Steinwall, damlandslagets chef.

Vid sidan av rutinerade åkare som Therese Borssén och Maria Pietilä Holmner har nya, unga ambitiösa åkare tagit plats i truppen.

-De äldre åkarna kanske får en liten energikick av att vi yngre är med, säger Emelie Wikström, från Sävsjö i Småland, nyss fyllda 20 år.

Och visst är det så, enligt Maria Pietilä Holmner.

”Otrolig tändvätska”

-De här unga som är med är en otrolig tändvätska för mig, de åker otroligt bra och sprider mycket energi, säger hon.

Förklaringen till den stora damtruppen är dels framgångar under fjolårets världscupsäsong, dels att de yngre åkt så bra i Europacupen att Sverige fått extraplatser i världscupen.

Fredrik Steinwall tror att svenskorna har goda chanser i slalompremiären.

-Vi har ju sex tjejer som har tagit världscuppoäng tidigare och de kommer inte att nöja sig med något annat än en framskjuten placering. Vi har en väldigt stark och bred slalomtrupp som kan göra topp tio-resultat, det går inte att sticka under stol med, säger Fredrik Steinwall.

-Vi har Therese Borssén, rankad som åtta i världen, och Frida Hansdotter är rankad nia, de vill ju vara uppe i toppen. Och Maria vill säkert också hålla sig framme, säger han.

Levi som hemmaplan

Maria Pietilä Holmner fick förra säsongen förstörd av en knäskada efter sin krasch i januari under träning i Österrike.

Återkomsten i Sölden för två veckor slutade med en 35:e plats, men viktigast var att få en tävling i kroppen efter kraschen.

För två år sedan blev hon tvåa i Levi. 26-åringen från Umeå trivs i finska Lappland.

-Eftersom jag har pappa från Finland så känns det lite som hemmaplan för mig också. Jag tycker om backen och att den startar platt, det passar mig väldigt bra. Och när man har goda minnen från ett ställe är det absolut en fördel, säger hon.

Emelie Wikström blev som bäst fyra under fjolårets världscuptävlingar, i Schladming i Österrike.

-Den här säsongen vill jag ta klivet upp på pallen. Och så vill jag jättegärna vara med i VM, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.