Assyria TV. Foto: SVT

Assyria TV polisanmäler hot

Uppdaterad
Publicerad

Södertäljebaserade tv-kanalen Assyria TV har polisanmält hotfulla kommentarer på Facebook.

Hoten ska ha inkommit efter ett inslag som kanalen stod för.

Den 22 april i år tillfångatogs två män ur den assyriska milisen i Syrien. Båda sköts men den ena mannen överlevde och pekade ut kurdiska milismän ur YPG-gerillan som skyldiga.

Efter att Assyria TV hade sänt ett inslag om händelsen och de efterföljande verkningarna rörde det upp känslor. På en tysk, kristen Facebook-sida skrev några personer ”död åt förrädarna” om Assyria TV.

Polisanmält

Från kanalens sida menar man att det är tankesmedjan och den politiska paraplyorganisationen Doronoye som ska ligga bakom hoten.

– Det är en grupp assyrier som är aktiva även här i Södertälje, och som äger tv-kanalen Suroyo TV. Efter att vi har publicerat en rad program som avslöjar den här gruppen, kom det hot mot oss som reflex mot våra publiceringar. Bättre bevis än så finns inte, säger Dikran Ego som är kanalchef på Assyria TV.

– Vi har polisanmält det här i Tyskland, och vi undersöker möjligheterna att göra det i Sverige också.

Från Assyria TV:s håll menar man att Doronoye är nickedockor åt kurderna som kontrollerar stora delar av nordöstra Syrien. Från Doronoye:s sida menar man dock att man är villiga att samarbeta med andra grupper, och att polisanmälningen i Tyskland bara är ett utspel från Assyria TV:s sida.

– Jag har inte hört något om några hot. Och Suroyo TV ägs av Babylon Media som är stationerade här i Södertälje. Vi delar bara samma linje som Doronoye, säger Jacob Mirza som är kanalchef på Suroyo TV.

Inte på allvar

Mirza menar att man på Suroyo TV har fullt upp med att bevaka händelserna i Mellanöstern, och att man dessutom ställer sig utanför namnkonflikten mellan assyrier och syrianer som har varit igång sedan 30 år tillbaka.

Han menar också att det Assyria TV håller på med är fulspel och ”barnsligt”.

– Vi står framför det faktum om vi i framtiden ska existera i våra hemländer, eller inte. Att man då ska prata om sådana här saker i media... jag tycker att det är barnsligt. Jag tar inte saker som skrivs på Facebook på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.