Bakslag påverkar inte miljardsatsning

Uppdaterad
Publicerad

Astra Zeneca har drabbats av ett bakslag i arbetet med att ta fram ett nytt biologiskt läkemedel.

Men från företagets sida menar man att det inte är något som kommer att påverka miljardsatsningen på den nya anläggningen i Gärtuna.

Ett av de biologiska medicinerna som man har forskat kring är Brodalumab. Det är ett läkemedel mot psoriasis, men i veckan drog sig samarbetspartnern Amgen ur projektet.

Orsaken är att Amgen menar att självmordstankar har observerats hos testpersoner.

Om forskningen kring Brodalumab stoppas vet man inte i nuläget på Astra Zeneca. Alternativet finns att fortsätta på egen hand, utan Amgen.

– Alla läkemedel som ligger i vår forskningsportfölj... det är för tidigt att uttala sig om dem och framförallt de biverkningar som finns. Det är sådant som man får utvisa i alla kliniska prövningar,

– Om den kommer tillverkas i Södertälje eller inte, kan jag inte uttala mig om, säger Margareta Ozolins som är chef för Södertäljeproduktionen.

Bakslag efter framgång

 Förra veckan kom nyheterna om att Astra Zeneca utökar och satsar på ytterligare en produktionsfabrik i Gärtuna. I den fabriken är det tänkt att man ska tillverka biologiska läkemedel.

– Det speciella med biologiska läkemedel är att det är levande organismer som tillverkar en substans som man vill ska göra nytta hos patienterna, säger Magnus Isaksson som är biokemist och verksamhetsledare på Astra Zeneca.

De levande organismerna kommer från både däggdjur och bakterier. 

Framtiden

På Astra Zeneca tillverkar man både biologiska och kemiska läkemedel, även om just de biologiska varianterna tillhör framtiden, menar företaget.

– Det är bättre för kroppen, det är mer riktat för de specifika sjukdomarna. Och biverkningar har ju alla läkemedel, men de biologiska har betydligt färre sådana, säger Margareta Ozolins.

Att Astra Zeneca fortsätter att satsa i Södertälje är ingen slump.

– Det är ett väldigt bra område att ha tillverkning i, med akademi och sjukhus här med stort upptagningsområde för kompetens. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.