Foto: SVT

Capio stänger barnavårdcentral i Lina Hage

Publicerad

Capios barnavårdscentral i Lina Hage ska läggas ner. Svårt att rekrytera sjuksköterskor samt att landstinget betalar för dåligt, uppger Capio som orsaker.

I somras lade barnavårdcentralen i Hovsjö ner. Och nu har även Capio BVC i Lina Hage skickat in en uppsägningsansökan.

– Ersättningsnivån är inte anpassad efter vårdbehoven som finns i det här området. Och det gör att det är en tuff arbetsbelastning vilket gör att vi har svårt att rekrytera personal, främst erfarna sjuksköterskor, säger Karin Steinberg, regionchef på Capio Närsjukvård.

Företaget har idag 700 barn listade hos sig och driver ytterligare ett BVC i Geneta.

”Oroande”

Södertälje kommun är oroade över situationen och har begärt att få ett möte med landstinget. Inom kort ska kommunen träffa det ansvariga landstingsrådet Ella Bohlin (KD) för att diskutera situationen.

– Det är väldigt oroande för barnhälsovården i Södertälje att ytterligare en BVC är på väg att lägga ner, säger kommunalrådet Elof Hansjons (S).

”Ökar ojämlikhet”

Vad innebär det här för barnhälsovården?

– Det innebär att färre barn och familjer får den kontakt med vården som man behöver ha från första början för att den ska vara förebyggande. I Södertälje är det viktigt att förebygga med rätt vanor från början. Det här riskerar att öka ojämlikheten i samhället och länet, säger Elof Hansjons.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.