Eldrivna lastbilar testas på ny elväg

Publicerad

Nu påbörjar Scania ett nytt projekt med luftburna elledningar som kan göra lastbilstransporter miljövänligare.

Nu ska de allra första eldrivna lastbilar testas i verklig trafik. Det efter att Trafikverket beviljat ett stöd på 77 miljoner för att bygga en två kilometer lång elväg i Gävle. Satsningen görs för att transporterna ska bli mer miljövänliga. På taket sitter en strömavtagare som får el genom luftledningar ovanför fordonet.

– Det är en ställning som gör det möjlig att ta ner el till väg. Den går att hissa upp och ner och den kan anpassas efter bilens rörelser i förhållande till de fasta elledningar som finnas ovanför bilen. Den anpassar sig automatiskt så chauffören behöver inte göra något mer än att säga: Nu vill jag köra på elvägen, säger Jonas Hofstedt, chef för Scanias drivlineutveckling.

Vad innebär testkörningen för Scania i Södertälje?

–  Det innebär att vi lär oss den här tekniken och om den visar sig hållbar i framtiden så kommer vi kunna utnyttja den på fler ställen runt om i världen.

Nu ska Elväg Gävle byggas mellan Gävle hamn och Storvik längs Europaväg 16. Och i februari nästa år räknar Scania med att börja testköra de elektriska lastbilarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.