Foto: SVT

Förslag: Pendeltåg ända till Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Pendeltågslinjen till Södertälje kan förlängas. Det utreds just nu av SL. Skälet är att nästan alla som pendlar från Nykvarn och Strängnäs i dag kör bil.

I framtiden kan det bli möjligt att hoppa på ett pendeltåg i Nykvarn. I en ny trafikutredning lyfts Nykvarnsbornas starka band till Södertälje – både när det gäller arbets- och utbildningspendling.

– Det låter väldigt trevligt. Jag har aldrig förstått varför man måste ta bussen in till Södertälje centrum och sen byta, säger Nykvarnsbon Olof Gren.

Flera år framåt

Utredningen, med förslaget om pendeltåg till Strängnäs med stopp i Nykvarn, har nu skickats på remiss till kommunerna.

– Det vi ser är att en väldigt liten del av de som pendlar in till Södertälje i dag från Strängnäs och Nykvarn åker med kollektivtrafiken. Det är mycket högre andel från Gnesta där vi har pendeltågstrafik, säger Karl Henriksson (KD), ordförande trafikplaneberedningen.

Handen på hjärtat: När kan det här bli verklighet?

– Det är några år framåt i tiden, åtminstone fem år.

Ostlänken påverkar

Även en eventuell pendeltågsutvidgning till Hölö och Vagnhärad finns med i utredningen.

Men där finns inget konkret förslag eftersom mycket återstår i planeringen av nya Ostlänken och Nyköpingsbanan i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.