Gemensam provrättning i Stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

Grundskolelärarna i Södertälje samlades under dagen i Stadshuset för att gemensamt rätta prov. Det här är ett försök att få en mer likvärdig bedömning av eleverna.

För första gången samlades under måndagen lågstadielärare i Södertälje för att gemensamt rätta nationella prov i svenska och svenska som andraspråk. Bedömningarna i proven görs med hjälp av exempeltexter. Men ibland kan det vara svårt att avgöra kunskapen hos eleven som enskild lärare.

– Vi kan ju ta hjälp av varandra nu. Om det är något provsvar som är svårbedömt kan man ta hjälp av andra lärare så att bedömning blir likvärdig för alla elever, säger grundskoleläraren Malin Jönsson.

Enligt Södertälje kommun är man bland de första i Sverige med denna typ av kollektiv rättning av nationella prov. Idén kom upp via en arbetsgrupp bestående av rektorer, medarbetare från Resurscentrum inom Utbildningskontoret och verksamhetschefen för grundskolan.

Förhoppningen är att den gemensamma rättningen ska fortsätta även kommande år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.