Stockholmare är eftertraktade till mindre turistmål. Foto: SVT

Stockholmsturister ska lockas till landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Turismen i Södertälje med omnejd behöver ett uppsving. Det tycker inte bara entreprenörer som bor här. Nu går även kommunen in för att locka hit stockholmare.

Sträckan mellan Södertälje i norr och Norrköping i söder marknadsförs som ”Gröna kusten” och längs vägen sitter hundra skyltar som det står ”utflyktsvägen” på.

Det är Mörköbon Lars-Gunnar Thor som vill att bilarna ska vika av från E4:an och upptäcka nya ställen att turista på.

– Vi ligger bara fem mil från Stockholm och har mängder av utflyktsmål. På det här sättet vill vi förlänga turistsäsongen, säger han.

Får draghjälp

Lars-Gunnar Thor startade projektet för tio år sedan och lyfter framförallt mindre turistmål som inte har råd att marknadsföra sig och nå de eftertraktade huvudstadsinvånarna.

– Frågar du en från Stockholm vad som finns söder om Stockholm säger de spontant Trosa och Kolmårdens djurpark. De missar de små fina caféerna, kultur, gårdsbutiker och inte minst naturupplevelser, säger han.

Nu får Thor draghjälp av både Södertälje och Nyköpings kommun, som sponsrar spridningen av informationen om ”Gröna kusten” i Stockholm.

”Få känner till”

Södertälje har bidragit med 30.000 kronor. Karin Voltaire, chef på Destination Södertälje, säger att det är dagsutflykterna, som de som bor relativt nära kan göra, som är viktigast för turistnäringen i området.

– Jag tror att många inte känner till att vi har en väldigt fin landsbygd. Kan vi då knyta ihop den i en landsbygdstur med våra grannkommuner så tror jag att vi kan få en högre kunskapsnivå.

Men handlar det bara om att man inte känner till Södertälje med omnejd? Kan det inte vara så att stockholmare är ointresserade och vill åka längre bort?

– Kanske, men ofta handlar det om kunskap. Och vi vet att kunskapen generellt är väldigt låg i hela Sverige och att man kanske inte tar sig hit då, säger Karin Voltaire.

Viktiga vid slott

SVT Nyheter Södertälje följde skyltarna till Tullgarns slott. Här är förberedelserna för sommarturisterna i full gång.

– Vi har cirka 90 procent stockholmare här och jag tror att det beror på att det är ett kungligt slott här och en otroligt vacker park. Och det tar ju bara 45 minuter att komma ner. Så stockholmare är viktiga för oss, säger Nancy Lindgren, vd Tullgarns värdshus och orangeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.