Foto: SVT

Stort havsöringssläpp i Maren

Uppdaterad
Publicerad

I dag placerades 6.000 fiskar ut i vattendrag i Södertälje. Hälften av dem i Maren.

Flera nyfikna åskådare samlades vid Marenplan för att se när 3.000 havsöringar släpptes ut i Maren.

Fiskeutsättningen startades i Stockholm år 1973 och ungefär 30.000 laxar och havsöringar släpps ut i vattnet varje år. Bakom utsläppet ligger Länsstyrelsen och syftet är att främja naturlig reproduktion och bevara sportfisket.

– Det är bra för att då stärker vi rovfiskbeståndet. Havsöring är dessutom fantastiskt roligt att fiska också, säger fiskekonsulenten Sverker Lovén.

Hur kommer fiskarna som hamnar i Maren och Åbyån att må?

– De mår bra, de har gått på odling uppe i Gålö i Haninge och så har de fått åka lastbil ner hit. Den här utsättningen gör vi för fiskets skull. Sedan sätter vi i några åar senare i dag. Och de fiskarna har fina förutsättningar att bli självreproducerade havsöringsåar.

Vad betyder de här utsättningarna för vattendragen i Södertäljeområdet?

– Det är postitivt. Dels att man får igång fisket naturligtvis, dels att det blir levande vattendrag. När vi engagerar oss i ett vattendrag blir det ju att folk håller koll på det. Vi jobbar också med biotopvård; tillför grus och småsten. Vi gör det bra för havsöringen som ska tillbaka och leka. Så de mindre vattendragen är jätteviktiga och de får extra uppmärksamhet. Den blir som en pandasymbol för de små vattendragen, havsöringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.