Hotfulla brev kan ha varit varningssignal

Uppdaterad
Publicerad

Ett eller flera brev utan avsändare har senaste tiden delats ut i närområdet för det tilltänkta flyktingboende som brann i Västergård.

Fadi Istifan bor i ett av grannhusen till det tilltänkta HVB-hemmet, och han deltog i torsdags på ett öppet möte i boendet, där kommunpolitiker skulle informera grannskapet. Till SVT Nyheter Södertälje berättar han att han där talat med gruppchefen för boendet, som ska ha nämnt att hotbrev sänts till adressen.

– Det var något i stil med: ”Glöm inte vad de har gjort på IKEA”.

Var det något som verkade tas på stort allvar?

– Det kan inte jag svara på riktigt.

Kjell Sjundemark, som är tillförordnad socialdirektör i Södertälje kommun, bekräftar uppgifterna. Han fick själv se brevet under samma informationsmöte och har förstått att det är fler som har fått det i området.

IKEA-morden omnämndes

Enligt Kjell Sjundemark hänvisade brevet till vissa händelser, såsom IKEA-attacken i Västerås, en händelse som brevets avsändare skulle visa på vad konsekvenserna med ett flyktingboende kan bli.

Var inte det här någonting ni tog på allvar?

– Nja, men det var så allmänt. Det är klart att det stod hemska saker i brevet, det gjorde det, men det var mer allmänt över Sverige och situationen.

Var brevet finns nu är oklart, men Kjell Sjundemark förmodar att det blev kvar i boendet, som nu är utbränt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.