”Livsfarlig” byggplats i Glasberga

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Byggnads varnar nu för att byggarbetsplatserna där Glasberga sjöstad växer fram ofta är livsfarliga. Bland annat så saknas många gånger fallskydd vid arbete på höga höjder.

Strax utanför Östertälje växer Glasberga sjöstad fram. På många håll råder en febril byggaktivitet. Men sedan flera år har Byggnads sett att de byggföretag som tomtägarna anlitar ofta inte följer säkerhetsreglerna med risk för allvarliga olyckor.

– Vi har besökt det här området flera gånger en längre tid. När det byggs villor så här blir det en problematik med säkerheten och då framför allt fall till lägre nivå, säger Tomas Kullberg från fackförbundet Byggnads.

Kan falla fem meter

Det var tidningen Byggnadsarbetaren som först uppmärksammade det farliga bygget i Glasberga.

När SVT Södertälje under tisdagen kommer fram till byggarbetsplatsen ser vi ett antal personer som gör murningsarbeten flera meter ovanför marken. De fallskydd som måste finnas där och som ska hindra att en olycka inträffar saknas.

– Största risken är att någon faller och skadar sig ordentligt. Värsta scenariot kan det handla om fall på fem meter. Vi önskar att kommunen tar ett större ansvar när de säljer markerna, säger Tomas Kullberg.

Lovar säkerhet

Bara några minuter efter att vi har börjat filma så går byggnadsarbetarna ner från de höga höjderna.

Byggföretagets platschef kommer fram och pratar med oss och lovar att säkra byggnadsställningar ska vara på plats inom några timmar.

– Det brukar ta några dagar. Sen ser det ut som det gjorde tidigare igen, säger Tomas Kullberg från Byggnads.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.