Kapellskärningar – ett problem för lastbilschaufförer

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har svårt att få bukt med den långa rad av inbrott i lastbilar och långtradare som inträffat de senaste åren.

Två unga personer greps av polisen vid långtradarparkeringen i Järna under natten mot torsdag. En polispatrull observerade ungdomarna, som är i 18-årsåldern, när de hoppade ut från ett släp. Men inbrottet är bara ett i mängden och problemet har varit ofta återkommande under många år.

– Det är förjävligt, precis som alla brott. Men jag tror att mycket av det här kan vara inside-jobb, säger lastbilschauffören Jan Johansson till SVT Nyheter Södertälje.

Flest brott i Järna

Långtradarparkeringen i Järna är enligt polisen den plats som är mest utsatt i Södertäljeområdet.

– De har mycket trafik där. Det är många som stannar till där, och de bli ju ett objekt som blir extra intressant, säger Mikael Alfredsson, kommunpolis i Södertälje.

Vad gör polisen åt det här problemet?

– Samverkan! Även samverkan internt, över distrikt och områden. Sedan försöker vi ha så mycket tillsyn som det bara går från vår sida, under de mörka tider som det här sker, fortsätter han.

Men är det svårt att nå de här gärningsmännen?

– Det är ju över en yta. Det är mycket vägar och det är bilburet folk, så att... det är inte helt lätt, säger Alfredsson.

Kapellskärningar vanligast

Den vanligaste formen av den här typen av brott är så kallade kapellskärningar, där kapellet på lastbilar skärs sönder.

– Är det ”kapellare” så är det ju bara att släppa på stropparna på sidan eller att snitta upp med knivar eller vad de nu har med sig, och titta efter vad som finns i lasten, berättar Jan Johansson.

Exakt hur många sådana här brott som sker i och omkring Södertälje per år vet polisen inte i nuläget.

– Men vi har det under lupp såklart, eftersom det är återkommande, och sen försöker vi lägga resurserna rätt så att vi kan komma åt även det här problemet, säger Mikael Alfredsson.

Inte själv utsatt

Jan Johansson har aldrig själv utsatts för inbrott under de cirka 40 år han arbetat i branschen, och känner sig heller inte orolig till vardags.

– Men jag kan förstå dem som ligger ute på rastplatser, beroende på vad de har i lasten. De kan säkert ha lite pirr i magen om det är attraktivt på flaket, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.