Södertörns kommuner samarbetar för bättre miljö

Uppdaterad
Publicerad

Ny samordning kring mat-transporter ska halvera utsläppen av koldioxid till 2017.

Flera gånger i veckan kör lastbilarna kors i tvärs genom kommunerna för att leverera mat till skolbarn och äldre. Det blir många mil och en hel del avgaser. Men snart ska körandet få ett slut när Södertörnskommunerna samordnar sina transporter för att minska koldioxidutsläppen.

– Det här är ett verkligt miljöprojekt där de åtta Södertörnskommunerna samarbetar, säger Salems kommunalråd Lennart Kalderén (M).

Avlastningscentral spar pengar

De matvaror som körs ut till de kommunala verksamheterna kommer nu att hamna på en avlastningscentral där de sorteras innan vidare transport till äldreomsorg eller skola.

– Istället för att varje leverantör var för sig, kör in på skolgårdarna så samordnar man så att det blir mer planerade turer, säger Lennart Kalderén.

Målet: Halvering till 2017

Den här veckan har Södertälje, Salem och Nykvarn hakat på Huddinge, Haninge, Tyresö och Nynäshamn, som redan börjat med den samordnade utkörningen.

I slutet av september väntas den sista Södertörnskommunen, Botkyrka, komma igång och målet är att halvera utsläppen av koldioxid till 2017.

– På det här sättet blir det färre transporter och vi kommer att spara pengar och få bättre trafiksäkerhet, säger Lennart Kalderén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.