Foto: SVT

”Miljönären” införs i alla Södertäljeskolor

Publicerad

Barn i Södertälje ska bli så kallade miljönärer. Det handlar om ett sopsorteringsprojekt som nu införs i kommunens alla skolor och förskolor.

– Jag brukar sortera ketchup… och chips, säger Hugo, som går på Filens förskola.

Här har personal och barn sopsorterat i flera år och sedan miljöstationen ”Miljönären” började testas har det blivit ett populärt tillhåll. Källsorteringen har blivit en naturlig del av vardagen säger förskolepedagogen Marie Salovaara- Lind.

– Vi samlar på oss skräpet och varje fredag brukar barnen hjälpa till att sortera upp det. Sedan går vi ut till vår fina biobod.

Speciella symboler

– Man ska sortera redan från klassrummet, ut i korridoren, hela vägen ut till miljörummet, säger Anna-Clara Brandt, projektledare på Telge fastigheter.

Det är Telge Fastigheter, i samarbete med Telge Återvinning och Södertälje kommun, som har tagit fram en kommunal standard för källsorteringen.

– Det unika med miljönären är att vi har tagit fram egna dekaler, färger och symboler för varje fraktion. Bilderna är anpassade efter Södertälje kommun, så många bilder är tagna på till exempel matvaror som används av personer med utländsk bakgrund, säger Anna-Clara Brandt.

App skapar intresse

Nästa år ska en miljönär stå på plats i alla kommunens alla 85 förskolor och skolor.

För att få de yngre barnen intresserade av källsortering har ett digitalt spel utvecklats.

– Det finns tre papperskorgar man kan välja mellan, och man måste gissa vilken som är rätt, säger Alexia.

Hur lätt eller svårt är det?

– Det är jättelätt. Jag vet vilken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.