I pjäsen ”Viss text saknas” står Magnus ”Mankan” Nilssons moster i centrum. Foto: SVT

”Min moster valde bort pengar för kärleken”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagskvällen sätts den avslutande delen i Magnus ”Mankan” Nilssons självbiografiska trilogi upp på Oktoberteatern i Södertälje. Precis som i första delen ”Min store tjocke far” är platsen Mörkö och temat att ”våga tro på människans urkrafter”, som Mankan själv beskriver det.  

Den sista delen i Magnus ”Mankan” Nilssons släktkrönika, som inleddes med ”Min store tjocke far”, har i kväll urpremiär på Oktoberteatern i Södertälje. Den här gången är det hans moster som står i centrum.

– Det här valet som hon gör, det har ju befolkat mig. Jag har varit helt lost i den här historien, säger Magnus ”Mankan” Nilsson.

Pjäsen ”Viss text saknas” handlar om hur Mankan Nilssons moster valde kärleken framför en operakarriär och en rik make i Köpenham.

Blixten slår ner

Med två veckor kvar till det planerade bröllopet med en rik dansk arkitekt möter Ingrid Mörköbon John.

– Hon beskrev det själv som att blixten slog ner i henne, berättar Mankan Nilsson.

Ingrid, som mostern heter i pjäsen, bestämmer sig för att strunta i operaplanerna och maken i Köpenhamn och stannar på Johns gård på Mörkö.

– Det är ett fantastiskt val att välja bort pengar för ren kärlek, säger Mankan Nilsson.

”Mörkö talar om för mig vem jag är”

Mosterns val förde in Mörkö i Mankans Nilssons liv.

Sedan var det på Mörkö som allting hände. Mankans far sprang bakom traktorn (förevigat i guldbaggebelönade ”Min store tjocke far” från 1992). Och det är här som berättelsen om mostern utspelar sig. 

Vad betyder Mörkö för dig?  

– Oj. Allt. Mörkö betyder allt. På något sätt är det som att jag har två hjärtan, ett som slår där hjärtat sitter och ett som slår där själen sitter. Och tänk att om min moster inte hade åkt ut till Mörkö och mött John i slånbärsbuskarna så hade jag aldrig kommit dit, säger Mankan. Det tar en timme innan himlen och marken har etablerat sig som en ro i mig. Mörkö talar om för mig vem jag är.

Specialskrivna roller

Det är i skrivarstugan på ön som hans manus tar form. I ”Viss text saknas” är huvudrollerna specialskrivna  för Johanna Thor och Simon Mezher.

 – Det är nästan otäckt att se hur ett manus förvandlar dem så att de blir som det var, säger Mankan. Det har varit så varmt i mitt hjärta när jag har skirivit den här pjäsen. Och så uppstår de igen. Jag blir alldeles snorig när jag sitter och tittar.

Vad tror du det beror på att hennes historia berör dig så mycket?

– Därför att någonstans handlar det om mig. Därför att någonstans handlar det om att fatta ett våldsamt modigt beslut som ställer allt på ända. Jag tror att många kan identifiera sig med det. Alla har varit med om att göra ett val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.