Nyanländ välkomnar hårdare flyktingpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Bra, men alldeles för sent tycker väljarna om regeringens besked att flyktingpolitiken nu stramas åt, visar SVT Nyheters opinionsundersökning. En av dem är nyanlända Maggie Chaabo.

Tidsbegränsade uppehållstillstånd, skärpta försörjningskrav och utvidgade id-kontroller. Ja, det är några av förslagen som regeringen presenterade i tisdags.

Enligt SVT Nyheters opinionsundersökning så anser mer än hälften av väljarna att åtgärderna är nödvändiga. Ytterligare 25 procent anser att de åtgärder som har presenterats inte är tillräckliga och 13 procent att åtgärderna är för drastiska.

Skärpta försörjningskrav bra

24-åriga Maggie Chaabo kom från Syrien för två år sedan. Hon välkomnar förslagen och främst tycker hon att det är bra att man vill skärpa försörjningskraven.

– Nu kommer det bli tydligt bland de som kommer hit, vilka som är seriösa och som vill jobba och kämpa för att få stanna.

Hon menar att många flyktingar som tidigare kommit till Sverige har varit för bekväma:

– Tidigare är det många som känt att ”det är lugnt, jag ska ändå stanna här livet ut. När jag känner för det kan jag anstränga mig. Men ingen stress, varför ska jag jobba och slita ut mig?”

”Svårt för barnen”

I lagförslagen som presenterats så undantas barn och barnfamiljer som redan hunnit registrera en asylansökan. Men på den punkten tycker 24-åringen att regeringen varit för hård. Alla barnfamiljer borde undantas och få permanenta uppehållstillstånd, säger hon.

– Det är särskilt svårt för barnen, de har sett mycket hemskheter i kriget. När de kommer hit ska de börja om helt. Lära sig ett nytt språk, nytt system och ny ordning. Och att då, tre år senare, tvingas åka tillbaka till sitt hemland...

Maggie Chaabos bror flydde till Sverige för bara två veckor sedan. Med sig hade han sin fru och sina två barn, 4 och 6 år. De överlevde den livsfarliga vägen över Medelhavet.

– Han tänkte: ”Vi chansar. Jag riskerar mitt och mina barns liv för att kunna leva i trygghet med vår familj här”.

Om brodern hade kommit två veckor senare. Så hade han mötts av det nya beskedet om tillfälliga uppehållstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.