Oktoberteatern ville inte betala ut avtalsenliga löner

Uppdaterad
Publicerad

Facket: Teatern har frångått kollektivavtal

På onsdag klockan 13.00 har uppföljaren till den kritikerrosade föreställningen ”Livet Bitch!” premiär på Oktoberteatern i centrala Södertälje. En teater som sedan 1978 har ett avtal med kommunen att fungera som Södertäljes egen teatergrupp.

Men nu kan SVT avslöja att föreställningen ”Deras rum” endast kommer spelas en enda gång. Anledningen är att teatern inte hade räknat med att betala ut avtalsenlig lön till skådespelarna.

Granskning av Oktoberteatern

– Det är tyvärr så att de ekonomiska förutsättningarna ändrar sig en hel del på en teater som har så lite medel att röra sig med som vi har, säger Rebecka Asshoff, producent på Oktoberteatern.

Får miljonbidrag varje år – av kommunen

Enligt Oktoberteatern själva så får de sju miljoner kronor per år i verksamhetsbidrag, varav hälften av pengarna, drygt 3,5 miljoner kronor, kommer från kommunen.

Borde ni inte ha budgeterat från början för att betala ut rimliga arvoden?

– Det har vi, säger Rebecka Asshoff.

Men det kan ni ju inte ha gjort, ni kör ju bara en föreställning?

– De får också (betalt) för repetitioner.

Men hade ni räknat med att bara köra en föreställning från början?

– Nej, det hade vi inte.

Men då hade ni ju inte budgeterat för detta?

– Jo det hade vi, men med andra ersättningsnivåer än idag.

Facket: Har frångått kollektivavtal

Enligt Julia Reinhard, jurist och ombudsman på Teaterförbundet, så är föreställningen ”Deras rum” ett speciellt fall, eftersom den klassas som en workshop. Därför har också en speciell överenskommelse träffats mellan facket och teatern: en ersättningsnivå på 900 kronor per repetition och föreställning har förhandlats fram.

Men den gäller bara från slutet av december, eftersom det var först i december facket kopplades in. Skådespelarna har alltså under majoriteten av tiden de repeterat fått för lite betalt.

Julia Reinhard menar att Oktoberteatern har brutit mot det kollektivavtal som de lyder under och att det var därför som Teaterförbundet klev in.

”Vill spela mer”

Oktoberteatern uppger att de söker mer pengar för att ha råd att sätta upp fler föreställningar, men i nuläget är inga fler framträdanden planerade.

Johanna Thor, som är en av regissörerna bakom ”Deras rum”, säger att de hoppas få spela mer framför publik.

– Vi vill spela mer, det är allt jag kan säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av Oktoberteatern

Mer i ämnet