Olycksbilen passerade flera varningstecken

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer har omkommit efter att en bil kört rakt ner i vattnet vid motorvägsbron i Södertälje – ett fall på över 25 meter. Innan dess ska bilen ha passerat både varningsskyltar, rödljus och dessutom forcerat två bommar, enligt Sjöfartsverket.

Det var vid halv tretiden i natt som olyckan inträffade. Bron ska ha varit öppen men på väg ner när olyckan inträffade, och bilen med de fem personerna i störtade minst 25 meter, ner i Södertälje kanal.

– Det blir väldigt stora krafter när man slår i vattnet från en sådan höjd. Bilen var väldigt demolerad av att man har kört in i den brodelen som var på väg ner, säger Lars-Åke Stevelind, operativ chef på Räddningscentralen i Stockholms län.

Motorvägsbron i Södertälje

Sjöfartsverket sköter öppningarna vid bron och enligt myndigheten så har allt fungerat som det ska under öppningen – rödljus har slagits på och två bommar efter varandra fällts. Brolyftet kan inte påbörjas om inte bommarna går ner som de ska, enligt Sjöfartsverket.

Vad som ligger bakom olyckan är ännu inte klarlagt.

Efter olyckan fick E4 stängas av i norrgående riktning och trafiken ledas om. Vid 11-tiden kunde trafiken släppas på igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motorvägsbron i Södertälje

Mer i ämnet