Övergivet parkeringshus blir växthus

Uppdaterad
Publicerad

Parkeringshuset som ekat tomt i 20 år fylls med växter och blir en mötesplats för boende i området.

Botkyrkas kommunala fastighetsbolag kommer tillsammans med Vinnova bygga ett växthus i ett övergivet parkeringsgarage ovanför nedgången till tunnelbanan vid Alby Torg i Botkyrka. Garaget, som har ekat tomt i 20 år, ska nu börja blomma igen. 

– Vi vill visa hur man kan göra innovativa satsningar i miljonprogrammen. Här har vi människor från hela världen och det är populärt med kolonilotter i området. Nu vill vi skapa inte bara ett odlingsprojekt utan en mötesplats för de som bor här, säger Botkyrkas kommunalråd Dan Ghanström (MP).

Glastak

På fjärde våningen av bygget skall plåttaket slås ut och ersättas med glasskivor för att ge ljus till växterna. Stadsodlingsprojektet i Alby är ett av två projekt i landet som stöds av Näringsdepartementet (Vinnova), det andra finns i Malmö. I två växthus ska innovativ miljöanpassad odlingsteknik kombineras med spännande gestaltning. Projektet beräknas kosta närmare 20 miljoner och ska stå klart  i augusti 2017.

– Vi ser fram emot att utveckla Alby som helhet, här har vi för många byggen men för lite grönska, berättar Dan Ghanström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.