Andlig ledare på väg. Foto: SVT

”Det är nervöst men på ett jättetrevligt sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Den syrisk-ortodoxa kyrkans högste andlige ledare är på ingång. På fredagskvällen landar han på Arlanda.

Trosfränderna i Södertälje ser fram emot besöket.

I flera månader har de båda stiften i Södertälje gått ihop och samarbetat inför Den Helige Faderns ankomst. Han är född i Syrien som Said Karim, men hans officiella namn och titel är numera: Ignatius Aphrem II, patriark av Antiokia, överhuvud för den universella syrisk-ortodoxa kyrkan.

Patriarken, som bor i den syriska huvudstaden Damaskus, kommer att de närmaste tio dagarna ha Södertälje som huvudbas.

Syrisk-ortodoxa kyrkans ledare på besök

Tiden i Sverige

Det blir en fullspäckad tid här i Sverige. Det finns en hel del församlingar som väntar på hans välsignelse. Dessutom har han inbokade möten med den svenske kungen Carl Gustaf, statsminister Stefan Löfvén (S) och även utrikesminister Margot Wallström (S).

Till detta är det sagt att patriarken ska hålla i ett seminarium i riksdagen. Detta kommer att handla om de kristnas nuvarande situation i Syrien och Irak.

Polin Shahho är projektledare för det besöket och har sett till att samarbetet mellan de olika stiften i Södertälje har fungerat bra.

– Det här betyder jättemycket för folk i Södertälje, men inte bara här, utan även i andra städer i landet.

Nervöst

Utanför kyrkan S:t Jacob i Hovsjö stod det kyrkobesökare under fredagen som såg fram emot den syrisk-ortodoxa kyrkans motsvarighet till katolicismens påve.

– För oss som bor i Sverige känns det jätteskönt och trevligt, sade George Abdulahad.

– Det är för många känslor för att man ska kunna beskriva dem, Gabriel Karademir.

Börjar det bli nervöst?

– Det är nervöst men på ett jättetrevligt sätt. Så jag hoppas att det är många med mig som känner likadant som jag inför hans besök. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrisk-ortodoxa kyrkans ledare på besök

Mer i ämnet