Planerna på ett resecentrum kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det finns långtgående planer på ett nytt resecentrum i Södertälje. Men nu kan projektet vara hotat.

Enligt kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner, har kommunen fått klartecken från både Trafikverket och SL att parterna ska dela på kostnaden för projektet som är på totalt 92 miljoner kronor. Men SL menar att sådant beslut aldrig är fattat.

– Det har funnits i planeringsvärlden tidigare men inte som ett genomförandebeslut. Det har inte funnits ett kvalitetssäkrat underlag för detta, säger Jens Plambeck, chef för strategisk utveckling på Stockholms läns landstings trafikförvaltning.

”En lögn”

Men Boel Godner är kritisk.

– Det är en lögn, vi har suttit tillsammans och planerat för genomförande av det här projektet ända fram till i maj i år. Finansieringen har hela tiden varit landstingets och Trafikverkets, säger hon.

I Resecentrumet ska det gå att köpa biljetter, tillgängligheten mellan tåg och bussar ska bli bättre och så vill man bygga ett spärrsystem. Enligt Jens Plambeck har inte trafikförvaltningen avfärdat projektet.

– Det finns ingenting som säger att det inte går att uppnå. Det vi säger är att det nu gäller att få ner alla tidigare tankar i en fastställd förstudie som vi kan fatta beslut om inom landstinget, säger han.

Kan försenas

Om projektet försenas kommer konsekvensen att bli att tågtrafiken till centrum stoppas vid två tillfällen. Detta om man inte som planerat kan bygga Resecentrumet samtidigt som dubbelspåret byggs ut.

– Här närmast så kommer jag att uppvakta ansvarigt trafiklandstingsråd och se om han ändå inte kan skaka fram pengarna. Om det finns någon heder hos landstinget så kommer man att göra det, säger Boel Godner.

Det är starka ord...

– Ja, det är starka ord, det är ett svek. Man har suttit och samtalat med oss om det här i flera år och har ändå vetat hela tiden att man inte har haft pengar i sin budget. Det är oansvarigt, tycker jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.